6e leerjaar

Voor wiskunde gebruiken we werkschriften Kompas en voor Nederlands werken we met Verrekijker. Frans leren we met de boeken van Beaufort 2. Wij worden een echte STEM-school en dus zijn onze vroegere lessen van Wereldoriëntatie opgesplitst in de vakonderdelen: Mens en Maatschappij, Wetenschappen en Techniek en Media. In het zesde leerjaar werken we dikwijls in projectvorm waarbij we al deze vakonderdelen aan bod laten komen rond 1 onderwerp. De belangrijkste projecten in het zesde leerjaar zijn: het landenproject, de overstap naar het middelbaar, drugspreventie en seksuele voorlichting. We gebruiken verschillende werkvormen om deze leerstof onder de knie te krijgen. Gedurende het hele schooljaar werken we aan een persoonlijke studiemethode.

STEM:

  • Wij leren programmeren met Bomberbot en Blockly.
  • Presentaties leren wij maken met Powtoon.

In onze klas staan 4 vaste computers en 4 laptops ter beschikking.

We nemen op het einde van het schooljaar afscheid van Klim-Op. De kinderen maakten zelf enkele afscheidsfilmpjes:

Can’t stop the feeling

Afscheidsfilmpje

Zeer regelmatig nemen we deel aan de projecten die de gemeente aanbiedt: Moordspel in de bib, mondiale projecten, kunst in de Bijl. Wanneer we op uitstap gaan, proberen we zoveel mogelijk te fietsen of het openbaar vervoer te gebruiken. Dit geldt als een goede voorbereiding voor het secundair. Met de bus naar Antwerpen of Turnhout om een museum te bezoeken, met de fiets naar de paardenfluisteraar en Zoerselbos. En af en toe halen we ook eens een expert naar school.

In december en juni maken we grote toetsen van de leergebieden wiskunde, Nederlands, W.O. en Frans. De leerlingen gebruiken hierbij ook hun agenda, als een soort van dagboek waarin ze hun planning maken voor de komende week. De leerlingen worden stapsgewijs klaargestoomd voor de grote stap naar de middelbare school. Het is belangrijk dat we werken aan zelfstandigheid.

Verder brengen we een bezoekje aan het secundair.

En tenslotte… studeren we af!

Bij beginnende pubers kan het schoolleven al eens een uitdaging zijn. In onze klas werken we erg aan het leren kennen van je eigen identiteit en deze in relatie met anderen te plaatsen. We doen dit door rollenspellen, gesprekken en een maandelijkse ‘Senaat’vergadering. Dan bespreken we klassikaal, met respect voor iedereen, de moeilijkheden die we ervaren in onze groep. Natuurlijk komen ook de positieve dingen aan bod. Daaruit halen we kracht om een leuke klasgroep te maken.